Friday, June 22, 2007

MySite Hotfix

I ran into a problem at a client site recently. We already had the ability to create MySites, but they were being created under the Shared Service Provider website. We wanted these under the main portal instead. Not a problem – we set up a managed path on the portal and created a new site collection underneath it to host the My Sites. We made sure to select the My Site Host template when creating our new site collection. From the home page of the site collection we specified that we wanted to use this as the location for new My Sites. This worked just fine in our development environment. A user without an existing MySite could click the MySite link at the top of the page and their site would be created for them within the main portal.

Not so good in the production environment though. When you tried to create a new MySite you would see an error along the lines of:

There has been an error creating the personal site. Contact your site administrator for more information

Looking in the SharePoint logs revealed the following error:

The site /personal/demo could not be created. The following exception occured: Value does not fall within the expected range

I certainly wasn't expecting that. Luckily I found that Microsoft has released a hotfix specifically for this issue. The details are at You will need to contact Microsoft to get them to e-mail you the patch. Once we ran this in our environment all was well again. One thing though – the documentation for the hotfix says that it does not require a reboot, however we were prompted to perform a reboot after installing it.